Hårborttagning – Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi brukar få om permanent hårborttagning.
Om det är någon fråga som du saknar svar på får du gärna höra av dig till oss.

Hur känns det?

Hårborttagning är generellt sett mycket mindre smärtsamt än vaxning, även om känslan är annorlunda. Patienter beskriver känslan av varje laserpuls som den hos ett gummiband som snappar mot huden i en snabb sekund. Smärta känns bara kort medan lasern slår på huden. Eftersom varje ljuspuls effektivt förstör allt håret i ett givet område med storlek av X cm, är behandlingarna snabba. De flesta behöver inte använda bedövningskräm, men vi kan ordna det till mer känsliga patienter om så önskas.

Kan alla hårstrån behandlas?

Nej, hårborttagning fungerar inte på ljusa eller väldigt tunna hårstrån. Vid konsultationen kan vi bedöma om behandlingen fungerar för dig. I osäkra fall kan vi också göra en liten provbehandling.

Hur många behandling kommer jag behöva?

Håret växer med olika takt för varje person och för olika delar av kroppen. Därför behöver olika personer och behandlingsområden olika antal sessioner för tillfredsställande resultat. Vissa människor tycker att bara en session är tillräckligt, medan andra behöver upp till åtta behandlingar. Vanligtvis räcker dock fem till sex behandlingar för de flesta.

Det är mycket troligt att du behöver flera behandlingar eftersom hår inte svara på behandlingen i alla stadier av deras tillväxtcykel. De är mest lyhörda när de är i första skedet, som kallas anagen. Det här är när de växer aktivt och när de innehåller som mest pigment. Ju mer pigment de innehåller, desto mer ljus kommer de att absorbera och ju högre temperaturen de kommer att värmas upp till. En högre temperatur betyder bättre förstörelse av hårsäcken och därmed mer framgångsrika behandlingar. Av den anledningen blir behandlingen mest effektiv på ljus hud med mörka hår.

Var på kroppen kan man behandla?

Kvinnor kan behandla de flesta delarna på kroppen. De vanligaste områden är underarmar, ben och armhålor.
Män brukar oftast behandla rygg, axlar och bröst.

De enda undantagen som vi har är:

 1. Skägg eftersom män har så pass tät och grov hårväxt där. (skägglinjen går dock bra att behandla) 
 2. Bröstvårtorna och genitalierna
 3. Huvudskalpen
När kan man inte behandla?

Det finns några tillfällen som vi inte kan utföra en behandling.

 • Vid graviditet och under amningsperioden
 • Om du har en autoimmun sjukdom som lupus, sklerodermi eller vitiligo
 • Om du har epilepsi eller kan få anfall som utlöses av blinkande ljus
 • Om du har HIV eller AIDS
 • Om du nyligen har vaxat dig (rakning går bra)
 • Om du är solbränd eller precis fått spraytan

Eller om du använder något av följande läkemedel

 • Johannesört 
 • Accutane (Isotretinoin)
 • Tetracyklin
Vilka sidoeffekter finns det?

De flesta sidoeffekterna är kortsiktiga och går vanligtvis över inom 24 timmar. Men det kan hände att dem består att par dagar om du har otur.

Smärta eller obehag
IPL är mindre smärtsamt än att vaxa sig, men det är fortfarande lite obekvämt. Det känns under tiden man behandlar sig med sedan är smärtan över. I vissa fall kan det vara lite känsligt på det behandlade området efteråt. Men det brukar gå över efter någon dag.

Hudirritation
Tillfällig hudirritation är den vanligaste bieffekten och kan manifesteras på ett antal olika sätt som stickningar, obehag, svullnad, rodnad och klåda. Det brukar inte vara längre än några timmar, precis som med andra hårborttagningsmetoder och det är inget att oroa sig för. Försök bara att inte skrapa eller gnugga huden vid den här tiden eftersom det blir mer känsligt.

Eftersom energin absorberas av hårsäckarna tar inte huden någon skada. Men även om det är osannolikt finns det ändå alltid en liten risk för att huden kan få en lätt brännskada. Om det skulle ske så behandlar du huden på samma sätt som om du hade bränt dig i solen. Du måste då vara medveten om att huden blir mycket känsligare för solen tills den har läkt. Ta hand om brännskadorna noga (smörj med aloe vera och skydda med kompress) för att försöka minimera risken för infektion, särskilt om det bildas blåsor eller skorpor.

I sällsynta fall kan huden övergående bli lite ljusare eller mörkare(hyperpigmenterad). Denna hyperpigmentering inträffar hos mindre än 1% av våra kunder och är övergående och försvinner efter någon eller några månader.

Hur ser det ut efter behandlingen?

Direkt efter behandlingen brukar en lätt rodnad uppkomma. Efter en IPL-behandling behandlar du området som du skulle om du hade bränt dig i solen. Undvik heta duschar, bastur, spa, motion, sol exponering, produkter med aktiva ingredienser (AHA och BHA) och andra aktiviteter som genererar mer värme till området (och omgivande områden) i upp till 1 vecka. Alla svarar olika på behandlingen, därför kommer läkningstiderna att variera.

Vad du kommer att märka om 2-3 veckor (7-10 dagar på ansiktet) efter din behandling är att håret kan se ut som om det växer tillbaka. Var inte orolig! Håret växer faktiskt inte, det är håret som behandlades som faller ut ur follikeln. Du kan uppmuntra detta hår att falla ut genom att försiktigt gnugga området med en mjuk trasa eller exfoliering när din hud har läkt från IPL-behandlingen.

Gör det något om jag har en tatuering?

Det korta svaret är: Ja, då kommer vi inte att kunna behandla dig på det området.

Men det finns också en längre förklaring.
När man använder IPL för hårborttagning fungerar det som så att energin absorberas av pigmenten i håret och hårsäckarna. Energin är så pass starkt koncentrerad till håret att hårsäckarna förstörs. Eftersom tatueringar består av enbart pigment så kommer energin att absorberas av bläcket i din tatuerade hud. Det skulle bli en väldigt kraftig effekt på huden som hade varit mycket smärtsam, och resulterande i att du skulle få en blåsa över tatueringen och troligtvis även ärrbildning.

Kan man behandla blont hår?

Even the fairest of blondes may have enough pigment in their hair for the laser to work. Still, we prefer to see these patients for a consultation. If we don’t think you are a good candidate, we will tell you right away so that you don’t waste your money. One thing is certain, if you have very light hair, it is important that your skin be very light to get the best results. We strongly recommend that you DO NOT USE TANNING BEDS, SPRAY-ON TANS OR SELF TANNERS while undergoing laser hair removal treatment!

Kan jag sola solarium eller använda spray-tan?

Vi förstår att du gärna vill hålla dig brun året runt. Men vi kommer tyvärr inte att kunna behandla dig om du är brun.
Pigmenten i huden kommer att absorbera en stor del utav energin och risken att man bränner huden bli då ganska stor. Så var noga med att det har gått tillräckligt lång så att brännan har hunnit / spraytanen har försvunnit. Ju blekare du är när vi behandlar dig, desto mer resultat kommer du att få.

Det går bra att använda spraytan en vecka efter behandlingen. Men du får inte ha någon färg kvar på huden när det är dags för behandling. Solarium avråder vi ifrån under tiden du blir behandlad.

Kan jag träna efter behandlingen?

Du bör inte utföra någon form av ansträngande träning efter behandlingen i minst 48 timmar. Eftersom IPL arbetar med principen om att använda värme för att förstöra hårsäckarna djupt under hudens yta, kommer en ökning av kroppens naturliga temperatur genom att träna i kombination med svett för att öka irritationen på behandlingsområdet. Detta gäller också för simning där klor i vattnet kan orsaka irritation på huden under 48 timmar efter behandling.

Är det något jag ska undvika efter behandlingen?

Direkt efter laser kommer din hud att vara känslig så var vänlig och avstå från följande.

– Varma duschar / badkar, ångbastu, bastu, pool, träning och motion i minst 48 timmar

– Utsätt inte i 3-4 dagar och använd lätta exfolieringsmetoder (ny kula)

– Använd inte solarium under tiden mellan behandlingarna

– Exponera inte området för starkt direkt solljus fyra veckor före behandlingen och 2 veckor efter. Om du inte har något val är det viktigt att du använder solskyddsfaktor. (minst SPF30)

– Använd inte parfymerade produkter eller tjocka krämer under 48 timmar

– Använd inte tight kläder som skinny jeans eller nylonstrumpor (om du har behandlat benen) i 48 timmar eftersom de kommer att orsaka värmeuppbyggnad och friktion på området och kan irritera huden

Kommer jag aldrig få tillbaka håret igen?

När vi förstör en hårsäck kommer den aldrig att kunna producera hår igen.
Eventuella kvarstående hårsäckar kommer att producera hår som är lättare och tunnare, vilket kräver mycket mindre uppmärksamhet än tidigare. Resultatet skiljer sig något från person till person men 85-99% av allt hår kommer att vara permanent borta.

Det finns dock alltid en risk för att nya hårsäckar kan bildas över tiden som ett resultat av åldrande, hormonella förändringar och individuell genetik. Av dessa skäl väljer vissa kunder att schemalägga en årliga touch-up behandlingar för att behålla sina resultat.

Om jag bara vill reducera håret?

Permanent hårborttagning är en utmärkt lösning för att bara minska mängden kroppshår. Speciellt bland män är det väldigt vanligt att man känner sig nöjd redan efter 2-3 behandlingar. En helt slät och len rygg exempelvis är inte den primära motivationen till IPL behandlingen. Om man har en väldigt kraftig kroppsbehåring som man känner är jobbig blir det markant skillnad i hur man upplever det efter det att man reducerat den värst behåringen.

Hur förbereder jag mig?

Dagen före behandlingen är det bra om du rakar området som vi ska behandla. Är det första besöket så kan du lämna några strån så vi kan se kvaliten på håret.

 Avstå från att plocka och vaxa tills efter behandlingsdagen. Kom ihåg att eventuell vaxning eller annan metod som tar bort hela hårfollikeln, inklusive roten, måste avbrytas minst tre veckor före behandling. Annars kommer inte de hårstråna att få någon behandling.
Se också till att området är rent och håll det fritt från några lotioner, krämer eller dofter.
För underarmar, undvik att använda deodorant före ankomst.

Hur lång tid tar en behandling?

Hur lång tid behandling tar beror på hur stor yta vi behandlar och var på kroppen. En överläpp tar ett par sekunder, armhålorna tar 3-4 minuter och en rygg tar mellan 30 och 60 minuter.

Försvinner alla hårstrån direkt?

En del hårstrån faller bort direkt, en del hårstrån faller bort under de kommande veckorna.

Hur går behandlingen till?

En kall gel appliceras på området som ska behandlas och du kommer få ett par mörka glasögon för att skydda ögonen från det starka ljuset. Ljuspulserna appliceras på huden vilket skadar hårsäckarna och hårets möjlighet till återväxt. Du kommer känna en lätt stickande känsla med varje ljuspuls, med de flesta klarar av behandlingen utan lokalbedövning. När gelen torkas av följer en del hår med som har trängt upp till ytan. Återstående hår kommer att lossna inom 2-4 veckor.

Hur länge måste jag vänta mellan varje behandling?

I regel mellan 4-10 veckor. Detta beror på att man måste just vänta tills vilande hårsäckar blir aktiva igen. Det är för det mesta ingen nackdel att att vänta längre eftersom en behandling blir effektivare ju mer hår som vuxit ut. Tiden som din behandlare anger eller som anges vid behandling ska dock räcka.

I ansiktet kan man med fördel behandla tätare. I andra fall kan det vara lämpligt att vänta minst tiden som angetts för bästa resultat.

Hos en del personer kan det, efter några behandlingar, inträffa att det ser ut som att man plötsligt får mer hår. Det som händer är dock att en del av de kvarvarande passiva hårsäckarna”aktiveras” av ljuset och kommer igång snabbare än de skulle ha gjort utan behandling. Detta innebär inte alls att metoden inte fungerar utan snarare tvärtom, att du kommer fram till slutet snabbare – man når alltså fler hårsäckar per behandlingstillfälle.

 Rethink Stockholm
Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012 – 2018 Rethink Stockholm AB

Rethink Stockholm

Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012-2018 Rethink Stockholm AB