Tatueringsborttagning – Vanliga frågor

.

Gör det ont?
Eftersom smärta är subjektivt är det svårt att säga hur ont just du kommer tycka att det gör. Mängden av smärta vi känner skiljer sig från person till person. Den vanligaste beskrivningen när det gäller laserborttagning av tatueringar är att det känns som att snärta ett gummiband över huden eller att det känns som en droppe matolja har flygit ur pannan och på huden. Andra tycker inte att det känns speciellt mycket alls. Vissa jämför det med att bli tatuerad. Men till skillnad från att få en tatuering så tar behandlingen hos oss max ett par minuter.

Det värsta brukar faktiskt vara rädslan för smärtan som oftast är värre än smärtan i sig. Vi är alla oroliga för det okända. Men du kan vara lugn, vi kommer göra vårt bästa för att se till så behandlingen blir så behaglig som möjligt för dig. Dessutom använder vi oss utav zimmer cryo 6 som kyler och bedövar huden före och under behandlingen.

Vilken typ av laser använder ni?
Vi använder oss utav en Q-switchad Nd:YAG från Amerikas främsta tillverkaren för laser inom sjuk- och skönhetsvård, Cynosure.
Eftersom vi är specialiserade på just tatueringsborttagning så var valet inte speciellt svårt när vi skulle bestämma oss för vilken laser som vi skulle investera i. Vi valde den bästa modellen med den senaste tekniken för att maximera chanserna för att få ett perfekt resultat och samtidigt minimera riskerna. Modellen heter Revlite SI och har upp till 60% mer effekt än andra lasrar inom samma klass.

Om du är intresserad utav att läsa specifikationerna om Revlite SI finns de här på cynosures hemsida.

När tar ni inte bort en tatuering?
Om du är gravid, ammar eller äter blodförtunnande mediciner kan vi tyvärr inte bleka bort din tatuering.
Tatueringar som är placerade i ansiktet, på huvudet eller direkt intill genitalier tar vi heller inte bort.

Om du är förkyld eller har infektion i kroppen så måste du vänta tills den gått över innan du fortsätter din behandling. Kroppen har då redan fullt upp med att läka sig själv och om den samtidigt blir tvungen att jobba med att bryta ner tatueringsbläcket finns det en risk att du kommer att bli mycket sämre och att det kommer ta längre tid att bli frisk.
Tänk även på att vi inte vill bli smittade av din förkylning.

Om du är osäker på att du kan påbörja en behandling på grund utav mediciner du äter eller en sjukdom som du har så kan du se en komplett lista över kontraindikationer här.

Hur många behandlingar krävs?
Hur många behandlingar som kommer att krävas beror på en rad olika faktorer. Det är bland annat hur gammal tatueringen är, vilken typ av färg som den innehåller (vissa färger är lättare att ta bort än andra), hur djupt den sitter i huden, vilken typ av teknik som användes när den gjordes och var på kroppen den sitter. Även läkeprocessen och kroppens reaktioner på behandlingen är individuell. Så det är väldigt svårt att ge en exakt uppskattning av hur många behandlingar som kommer krävas. Men hos ungefär 90% av våra kunder är tatueringarna helt bortblekta efter 4-12 behandlingar.
Hur många behandlingar krävs innan jag kan göra en cover up?
Standard är 1-4 behandlingar. Det beror främst på hur mörk din tatuering är idag och hur din nya tatuering kommer att se ut.
Om du planerar att göra en ljus tatuering med mestadels skuggning kommer vi naturligtvis att behöva behandla din nuvarande tatuering flera gånger, medan om du kommer att göra en tatuering i svart eller annan mörkare färg med mycket bläck så räcker det med färre behandlingar.

Det bästa är om du har kontinuerlig kontakt med din tatuerare efter att du har varit på behandling hos oss, eftersom han då kan avgöra om det har blekts tillräckligt mycket för att du kan tatuera över den gamla tatueringen med ditt nya motiv.

Hur ofta kan jag behandla min tatuering?
Vi rekommenderar att man väntar minst 8 veckor mellan laserbehandlingarna för ett område. Detta på grund av att det är en långsam process för kroppen att rensa bort det bläck som frigjorts från cellerna. Vi kan göra behandlingarna oftare om du verkligen vill det, men vi kan inte garantera att den kommer försvinna snabbare. Det gäller helt enkelt för dig att ha tålamod. Om du har en stor tatuering kan vi dela upp det så att vi behandlar en del var 4:e vecka.

Om du är diabetiker eller över 60 år rekommenderar vi att du väntar ytterligare ett par veckor mellan varje behandling. Det är pga att blekningsprocessen då tar längre tid pga att ett svagare immunsystem.

Kan jag snabba på resultatet?
När vi behandlar dig så passerar laserpulserna genom det övre hudlagren och träffar sedan tatueringsfärgen, det sker då en “explosion” och färgen bryts upp i mindre partiklar. De brutna partiklarna absorberas och bryts sedan ned naturligt av kroppens immunsystemet.
Om du har ett riktigt starkt immunsystem kommer kroppen att ha bättre förutsättningar att bryta ner bläcket och hela processen kommer att gå mycket snabbare.

Här är några tips på vad du kan göra för stärka immunsystemet:

Sov ordentligt: Studier visar att få en god natts sömn är ett av de bästa sätten att stärka kroppens immunförsvar. I genomsnitt kräver den mänskliga kroppen 7-8 timmars sömn per natt. Det är medan vi sover som våra kroppar vilar och läkar, vilket är viktigt när det gäller att genomgå någon typ av medicinsk åtgärd. Så gör ditt bästa för att se till att du får tillräckligt med sömn.
Ta en multivitamin: Att ta en daglig dos multivitamin är också ett bra sätt att stödja immunsystemet. Multi-vitaminer är ett utmärkt sätt att bidra till att säkerställa att kroppen får alla de näringsämnen den behöver dagligen. Börja gärna ta multivitamin tillskott redan ett par veckor innan du börjar behandlingen för att på så sätt stärka och bygga upp immunsystemet så att det verkligen är på sin topp när du börjar laserbehandlingen.
Ät en balanserad kost: Ett av de bästa sätten att stärka immunförsvaret är genom att se till att du får i dig en balanserad kost. Ganska enkelt för de flesta: Minska intaget utav socker och vitt mjöl. Öka intaget av grönsaker och frukt.
Sluta röka: Om du röker så kommer du både ha ett sänkt immunsystem och sämre blodcirkulation. Det kommer att göra att det krävs betydligt fler behandlingar. Så om du tidigare funderat på att sluta röka så har du nu ytterligare en bra anledning…
Drick mycket vatten: Kroppen består till största delen utav vatten och det är väldigt viktigt för hälsan att man dricker tillräckligt med vatten. Det är bland annat bra för huden att man dricker mycket vatten, det kommer att göra att din hud återställer sig snabbare efter varje behandling. Det är även ett väldigt bra sätt att rensa ut föroreningar i kroppen. Tänk på att dricka mycket vatten inför behandlingen för att snabba på återhämtningen.

Finns det några risker med behandlingen?
Ett fåtal personer kan få allergiska reaktioner när kroppen svarar dåligt på att färgpigmentet från tatueringen frigörs. För att vara på den säkra sidan så provskjuter vi med lasern när du kommer på din första konsultation, som dessutom är gratis. Om du inte märker några negativa effekter efter den första veckan så är det fritt fram att påbörja din behandling utan att behöva vara orolig. I vissa fall kan en viss pigmentförändring uppkomma, men den tonar som regel bort efter 3-12 månader.

När det kommer till ärrbildning så en standardsiffra i branschen att ca 5% får någon typ av ärr. Men 90% av de personerna som fått ärr, har fått det pga att de inte följt skötselråden, resterande beror oftast på fel/dålig utrustning, okunskap hos behandlaren eller pga att personen har anlag för att lätt få ärr.

Kan man få ärr av behandlingen?
Det finns i huvudsak tre orsaker till vissa att vissa personer får ärr efter att de varit på behandling för att tatueringsborttagning. Den första är att personen som behandlade dem använt sig utav en IPL-maskin (intense pulsed light), som man inte ska använda för tatueringsborttagning utan endast är till för hårborttagning. Den andra är att den behandlade personen inte brytt sig om att sköta eftervården. Den tredje är att det framträder små ärr som kommer från de nålstick du fick vid tatueringstillfället. Detta gäller främst dem som har blivit tatuerade hos en amatörtatuerare. Oftast är det en kombination av ettan och tvåan som är orsaken till att personen får ärr.
Eftersom varje person är unik så kan man inte garantera att alla kommer att reagera exakt likadant på behandlingen. Vissa personer har större benägenhet för att få ärr, därför finns det alltid en liten risk för ärrbildning. Den risken är också beroende på var på kroppen som tatueringen sitter.
Är det bättre/sämre att behandla med IPL-laser?
För det första så är IPL inte en laser, utan istället intensivt pulsat ljus. För det andra så bör man aldrig behandla tatueringar med IPL-maskiner. De är till för permanent hårborttagning och direkt olämpliga för tatueringsblekning. Det går att bleka bort tatueringar med dem, men riskerna för ärrbildning och pigmentförändring är väldigt stora. Tyvärr finns det många oseriösa kliniker som använder sig utav IPL vid tatueringsblekning.

Kom ihåg att kolla att dem som ska behandla dig använder sig utav en Q-switchad Nd:YAG laser. Det är den säkraste, effektivaste och mest beprövade metoden för tatueringsborttagning.

Kan ni garantera att tatueringen försvinner helt?
Vi behandlar dig med den effektivaste och säkraste metod som idag finns att tillgå genom att använda oss utav en Q-switchad Nd: YAG-laser. Med den tekniskt mest avancerade lasern på marknaden idag (Revlite SI) från en utav världens största tillverkare.
Trots detta det kan vi inte i de enskilda fallet garantera att hela tatueringen försvinner totalt. Det kan ingen seriös verksamhet göra. Slutresultatet beror till största delen utav dina personliga förutsättningar och varierar således från person till person, även om tatueringen i de flesta fall försvinner helt utan att efterlämna några spår. Hittills har har alla våra kunder antingen upplevt att tatueringen har försvunnit helt eller en markant blekning. Vi tar bilder efter varje behandlingstillfälle för att du själv ska få en objektiv bild av blekningen.

Med det sagt så försvinner i de flesta fall svarta tatueringar till 100%. Färger som grönt, blått och lila är däremot betydligt svårare att bleka bort. Vi kommer under konsultationen att gå igenom dina personliga förutsättningar och om vi inte tror att tatueringen kommer att blekas till 100% så kommer vi naturligtvis att säga det till dig direkt så du får ta ställning till om du vill påbörja behandlingen.

Vi kan garantera att vi kommer att göra vårat yttersta för att du ska känna dig nöjd med varje behandling och det slutliga resultatet.

Vad kostar konsultationen?
Hos oss är konsultationen alltid gratis. Den är även helt förutsättningslös och det finns inga krav att du ska börja bli behandlad hos oss. Du behöver inte betala något även om du inte vill gå vidare med behandling.

Vi kommer att informera dig om hur behandlingen går till och vilket resultat du kan förvänta dig. Därefter kan du antingen boka en tid direkt eller gå hem och fortsätta fundera. Om du sedan bestämmer dig för att påbörja behandlingen är det enkelt att boka in en behandlingstid antingen här på hemsidan, via telefon eller genom att maila oss.

Jag är förkyld. Är det okej att göra en behandling iaf?
När du är förkyld så har din kropp redan fullt upp med att bekämpa förkylningsviruset, så om vi då gör en behandling kommer din kropp att få fullt upp med att samtidigt bryta ner bläcket och läka den termiska skadan som huden blivit utsatt för.
Det kommer innebära att risken är stor att du kommer bli mycket sämre och att det kommer ta längre tid för dig att bli frisk, därför måste man vänta tills man är helt frisk innan man kan fortsätta behandlingen.

Dessutom vill du väl inte riskera att smitta oss med din förkylning?

Spelar det någon roll var på kroppen tatueringen sitter?
Ja, det spelar lite roll när det kommer till antalet behandlingar som kommer att krävas. Men inte för det slutgiltiga resultatet.

Desto längre tatueringen sitter ifrån hjärtat, desto längre tid kommer det ta att bleka bort den. Detta är pga att man har sämre blodcirkulation i händerna och fötterna.

Hur lång tid tar varje behandling?
Med vår laser går varje behandling väldigt snabbt och vanligtvis tar det bara ett par minuter innan vi har behandlat hela tatueringen.
Varför ska jag välja er?
Vi är Stockholms främsta specialistklinik på tatueringsborttagning.

Det måste naturligtvis kännas rätt och tryggt för dig, så kom gärna in på en förutsättningslös konsultation så vi prata om just din tatuering. Känns allt bra så kan vi efter konsultationen boka in din första behandling.

Kan jag bleka bort en del av min tatuering?
Ja, det är inga problem. Vi har många som kommer till oss för att dem vill förändra en liten del av sin tatuering. Den minsta träffytan man kan ställa in är 2 mm.
Jag har precis blivit tatuerad, kan jag börja behandla den direkt?
Man måste vänta minimum 3 månader innan man kan påbörja en laserbehandling.

Efter att man blivit tatuerad så är huden skadad, därför måste man ge det ordentligt med tid att läka innan man påbörjar en laserbehandling. När man precis har blivit tatuerad är huden skadad och även om det redan efter ett par veckor ser ut som om huden är läkt, måste den få tid att även läka på djupet.

Om man börjar behandla den tidigare än 3 månader så är riskerna för pigmentförändringar mycket större.
Behandlingen kommer heller inte att ge samma effekt eftersom man måste ställa ner styrkan väldigt mycket om tatueringen bara är ett par veckor gammal.

Kan jag få cancer?
Vår laser använder icke-joniserande strålning i form av en koncentrerad ljuskälla som producerar en mycket fin laserstråle. Den använder sig inte av samma ultravioletta (UV) våglängder som de som finns i solljus (dvs. UVA och UVB ), som är kända för att skada DNA i celler och orsaka hudcancer. Icke-joniserande strålning är också annorlunda än joniserande strålning (t.ex. radioaktiv strålning, röntgen), som är känd för att orsaka cancer.

Det finns heller ingen klinisk koppling i att användningen av laser för tatueringsborttagning skulle orsaka cancer. Detta efter 40 år av laserbehandling.

Kan alla få behandling?
Det finns vissa tillfällen då vi tyvärr inte kan erbjuda någon behandling. På kontraindikationer kan man läsa om vilka åkommor som gör att vi inte kan behandla.
 Rethink Stockholm
Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012 – 2018 Rethink Stockholm AB

Rethink Stockholm

Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012-2018 Rethink Stockholm AB