Tatueringsborttagning – Så fungerar det

Förbered dig på bästa sätt så kommer behandlingen bli behagligare och ge bättre resultat

När vi tar bort tatueringar så riktar vi munstycket från lasermaskinen mot din tatuering. Det skjuts iväg korta laserpulser som träffar tatueringspigmentet och de korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg. Med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till än mindre delar.

De bryts sedan ner av hudens makrofager (el. ätarceller – en typ av vita blodkroppar). Det nedbrutna pigmentet forslas sen bort av lymfsystemet. Det är en långsam process för kroppen som pågår under ca 2 mån efter behandlingstillfället. Därför upprepar vi behandlingen med ca 8 veckors mellanrum tills tatueringen bleknat bort.
Vi använder oss utav den senaste versionen av Q-switchad Nd:YAG laser från Amerikanska Cynosure. Den har fyra olika våglängder, 1064nm (osynligt/infrarött ljus), 650nm (rött ljus), 585 (gult ljus) och 532nm (grönt ljus), som används för att bleka de olika färgerna i tatueringen.

Faktorer som spelar in när man tar bort tatueringar

Det finns en rad olika faktorer som påverkar både slutresultatet och hur många laserbehandlingar som just du kommer att behöva. Dessa faktorer gör det därför väldigt svårt för oss att svara på frågan hur många behandlingar som kommer krävas.

Färgen
Svart, blå-svart och mörka färger är alltid enklast att ta bort medan ljusare färger kan kräva några fler behandlingar. Rosa och grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser, tillhör de som kräver fler behandlingar.

Djupet
Om du har haft otur vid val av tatuerare så kan det vara så att han placerat nålen för nära huden och att tatueringen således sitter ganska djupt nere i huden. Av naturliga skäl blir det då inte samma starka effekt från lasern som om tatueringen skulle suttit mer ytligt. Detta sker dock som regel inte hos riktiga tatuerare, men har du tatuerat dig hos en amatör så är risken större.

Konturer
Tatueringar med mycket konturer tar lite längre innan man känner sig nöjd med resultatet. Det beror på att konturerna sitter djupare i huden än resten av tatueringsfärgen då en annan nål har använts.

Färgfabrikatet
Det finns vissa billigare importfabrikat som mindre seriösa tatuerare använder sig av och som påverkar blekningen. Dessa har under produktionen blandats ut med stora mängder metall för att sänka produktionskostnaden och det som händer när vi laserbehandlar tatueringen är att metallen reflekterar laserljuset. Detta är som tur ovanligt bland svenska tatuerare, men om du har tatuerat dig utomlands på någon semesterort så är risken lite större.

Tatueringens ålder
Desto äldre din tatuering är, desto enklare kommer det vara att bleka bort den. Troligtvis har den också redan blekts en hel del med åren om den är riktigt gammal.

Genetiska anlag
Alla är vi unika och det gör att våra kroppar reagerar olika på behandlingen. De vita blodkropparnas förmåga att städa bort de laserbehandlade tatueringspigmenten kan vara hög eller låg. Om dina vita blodkroppar har en hög förmåga att bryta ner bläckpigmenten så kommer tatueringen att försvinna fortare.

Lager på lager
Om det har gjorts en coverup på en tatuering som inte blekts bort ordentligt så finns det med andra ord två lager färg i tatueringen. Det kommer därför att ta längre tid att bleka bort all färg.

Placering
Beroende på var tatueringen är placerad på kroppen så kan det ta olika lång tid att bleka bort den. En tumregel är att desto längre ifrån hjärtat tatueringen sitter, desto längre tid kommer det krävas. Det har att göra med att man har sämre blodcirkulation i kroppens yttre delar som händer och fötter.

 

Vad händer efter behandlingen?

Den omedelbara effekten på tatueringen kan se ganska dramatisk ut. Den blir helt vit och det ser som om den försvunnit helt, men detta är bara tillfälligt. Vattnet i vävnaden förångas och samlas precis under huden vilket skapar en helt vit yta. Vattnet försvinner efter ca en halvtimme och då framträder tatueringen igen.
Nästan direkt under behandling blir det en rodnad på huden, den brukar dock försvinna ganska snabbt efter ett par tre dagar. En del kan få skorpbildning och små blåsor på tatueringen under den första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter max två veckor.
Mycket viktigt är att komma ihåg att det är totalt förbjudet att pilla sönder och ta bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisken, dels för risken att det då kan bli ärrbildning. I en del fall blir det inga skorpor eller blåsor, men det betyder inte att behandlingen tar sämre för den skull.

Slutresultat

I de flesta fall försvinner tatueringen helt, och huden ser precis ut som innan du tatuerade dig. Hos ett fåtal kan det däremot finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Tyvärr kan vi inte svara exakt på hur din tatuering kommer att se ut efter behandlingarna och hur många behandlingar som kommer att krävas eftersom alla människor är olika och således reagerar olika på laserbehandlingen. På samma sätt är också alla tatueringar olika beroende på vem som har tatuerat dig, vilken färg han/hon har använt och vilket fabrikat den färgen hade. Rent allmänt så kan vi dock säga att det blir bäst resultat på äldre tatueringar som är svarta och/eller har mycket mörka pigment. Med den typen av laser som vi använder brukar resultatet bli mycket bra, och efterlämnar inga ärr. Däremot kan ärr som redan finns i huden från när man gjorde tatueringen ibland bli synliga när tatueringen blekts bort.

Hittills har alla våra kunder varit nöjda med resultatet av sina behandlingar och det är det som är absolut viktigast för oss! Vi är väldigt måna om att våra kunder ska känna sig nöjda och att vårt goda rykte ska tala för sig självt.

 

Ta första steget idag och boka konsultation för prisförslag och antal behandlingar.

Se alla lediga tider här!

 Rethink Stockholm
Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012 – 2018 Rethink Stockholm AB

Rethink Stockholm

Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012-2018 Rethink Stockholm AB