Tatueringsborttagning – Skötselråd

Förbered dig på bästa sätt så kommer behandlingen bli behagligare och ge bättre resultat

Hem » Tatueringsborttagning » Skötselråd
B orttagning av tatueringar är en relativt enkel procedur, men vi är noga med att informera dig om de viktiga steg som du kan vidta för att uppnå ett bra resultat. När du kommer på konsultation så kommer vi att berätta allt du behöver tänka på och även ge dig en broschyr med instruktioner som du kan ta med dig och läsa hemma ifall du skulle glömma något. Laserbehandlingen påverkar huden på ett sätt som enklast kan liknas vid ett väldigt ytligt brännsår, du blir röd och svullen och ibland kan vissa personer få blåsor. Eftervården är egentligen inte konstigare än vad du fick göra efter att du hade tatuerat dig, inte helt samma, men många av de sakerna du skulle undvika då bör du även undvika efter den här behandlingen.

Många patienter blir lite svullna och ömma på det behandlade området, men det släpper som regel efter någon dag.
Vissa reagerar med att de får en sårskorpa eller eller blåsor inom 8-72 timmar. Det är ingen fara och inte någon indikation på att du kommer få några ärr, men det kan vara lite retsamt eftersom det kliar en del. De försvinner dock efter en till två veckor.
Om du får sårskorpor eller blåsor är det extra viktigt att du följer skötselråden noga.

Behandlingsdagen

Det är väldigt viktigt att man kyler huden på det behandlade området under det första dygnet efter behandlingen. Svullnaden och inflammationen i huden kommer då att lägga sig mycket fortare och framförallt så kommer risken att det blir några blåsor minska betydligt.
Man kan kyla med en kylpåse, isbitar eller något annat kallt från frysen, dock är det är viktigt att man inte kyler för länge varje gång. Om man kyler mer än några minuter åt gången så finns det risk att man kan få köldskador, vi rekommenderar därför att kyla många korta gånger under dagen istället för ett flertal längre. Det bästa sättet är att trycka det på och av ett par sekunder i taget.

Det väldigt bra om du håller det behandlade området ovanför hjärtat när det finns möjlighet under dagen. Detta är särskilt viktigt för tatueringar på underbenet, vristen och foten och det kommer hjälpa till att dämpa svullnad.

Det finns lite olika vävnadsreaktioner som kan uppstå efter varje behandling.
Följande symptom är normala efter en laserbehandling:

 • Behandlingsområdet är svullet
 • Behandlingsområdet förefaller vitt, rosa eller rött
 • Behandlingsområdet har små blödningar, blåsor och rodnad
 • Det har bildats blåmärken runt behandlingsområdet

De flesta reaktionerna brukar lägga sig efter 1-2 veckor, beroende på person till person. Däremot tar det oftast lite längre tid innan rodnad lägger sig.

Dagarna efter och fram tills nästa behandling

Om behandlingsområdet fortfarande känns svullet eller bränns dagen efter behandlingen så är det en bra idé att fortsätta kyla tatueringen. Annars behövs det inte.

 • Rakning bör undvikas i det behandlade området tills det är helt läkt ( 5-10 dagar).
 • Ibland kan hudytan bli lite sårig, om du upplever detta kan du kan täcka området med en kompress några dagar. Vi rekommenderar Apoteas non-stick, men tänk på att det även behöver kunna andas.
 • Efter behandlingen får du med dig en liten burk med aloe vera kräm. Smörj in din tatuering 3-4 gånger per dag tills huden har återhämtat sig igen. Om du får blåsor behöver du inte smörja in tatueringen, då låter du istället den vara helt och hållet för att få läka ifred.
 • Undvik bastu, badkar, swimmingpool, badtunnor, sjöar, floder och hav vatten i minst sju dagar efter behandling för att minimera exponeringen för bakterier. Om det har bildats en skorpa, blåsor eller om huden blivit sårig så får du istället vänta tills huden har blivit helt återställd.
 • Att klia sönder blåsor och sårskorpor är strängt förbjudet. Det är en av de vanligaste orsakerna till att det blir ärrbildning.
 • Om du kommer att vistas i solen så måste du använda en solkräm med en solskyddsfaktor på 30 eller högre över området 3 månader efter behandlingen och du bör du även täcka den behandlade ytan med kläder/kompress.
 • Ifall det har bildats en sårskorpa på det behandlade området så kan du smörja in det med vitt vaselin, det hjälper att hålla skorpan mjuk. Det är en oparfymerad produkt som är lämplig för allergiker. Detta kommer även att minska
 • Precis som när din tatuering var ny så bör du undvika smutsiga och dammiga miljöer den första tiden, så minskar du risken för infektion.

Vänta med fysiska aktiviteter så som styrketräning, löpning eller liknande aktiviteter som belastar kroppen under de första dagarna efter behandlingen. Desto större tatuering du har desto längre bör du vänta. Låt kroppen få en chans att ta hand om bläcket och läka huden innan du utsätter den för den extra stress som ett träningspass innebär.

 

Blåsor

Blåsor är en normal reaktion som i vissa fall uppkommer. Vissa får det oftare än andra och det skiljer sig från gång till gång om man får det eller inte. Om det inte blir några blåsor så betyder det inte att behandlingen varit mindre effektiv eller att den inte skulle fungera. Ibland reagerar kroppen genom att bilda blåsor över tatueringen, medan andra gånger inte. Oavsett så fungerar behandlingen lika bra.

Det är väldigt viktigt att man inte petar på blåsorna så att dem går sönder. Om en blåsa spruckit är området som ett stort öppet sår, vilket betyder att man måste vara extremt noga med att hålla det rent så att ingen infektion uppstår. Även hur lång tid man har blåsorna varierar mellan personer och behandlingar. Men det är inte ovanligt att det kan ta 1-2 veckor innan de lägger sig av sig självt. Du kan använda non-stick kompresser för att skydda blåsorna. Vi rekommenderar Apotek hjärtats egna sterila kompresser (länk).

Till sist…

Det absolut viktigaste att komma ihåg är att det är strängt förbjudet att gnugga på eller skrapa bort skorpor/blåsor som kan utvecklas under läkningsprocessen. Detta är den vanligaste orsaken till infektion och kan leda till ärrbildning. Läkningsprocessen kan ta allt från 5 till 25 dagar (eller mer). Infektioner är mycket sällsynta, men om efterbehandlingen inte följs kan det inträffa.

Tecken på att du fått en infektion kan vara dålig lukt från behandlingsområdet, röda ränder, gul-grön vätska från huden, feber och smärta. Om du misstänker att du fått en infektion eller om du har några frågor eller funderingar, så är det bara att ringa eller maila oss så ska vi hjälpa dig.

 Ta första steget idag och boka konsultation för prisförslag och antal behandlingar.

Se alla lediga tider här!

 Rethink Stockholm
Rethink Stockholm är en av de ledande kliniker inom skönhet och estetik i Sverige. Med senaste teknik och de mest erfarna specialisterna garanterar vi resultat i toppklass.
KONTAKTUPPGIFTER
Telefon: 08-559 22 132
E-post: info@rethink-stockholm.se
 Odenplan, Västmannagatan 64
SOCIALA MEDIER
Följ oss ifall du är nyfiken på vad som händer bakom kulisserna eller om du vill vara först med att ta del av våra nyheter och erbjudanden!

Copyright © 2012 – 2018 Rethink Stockholm AB